Zdroj: http://atletika-nymburk.4fan.cz/mcr-zactva.a413.html  •  Vydáno: 21.9.2020 20:57  •  Autor: Lada-V

MČR žactva

Více než 550 žáků a žákyň ze 128 oddílů se sjelo o víkendu 19. a 20. října do Třince, aby se utkalo o tituly Mistr České republiky. Z SKP Nymburk byli nominováni a technickým delegátem MČR vybráni Justina Špringrová (60 m), Simona Hlaváčková (koule), Tomáš Kroužel (800 m) a Daniel Marák (1500 m).

Vzhledem k dlouhé cestě a nutnosti alespoň minimální aklimatizace, vyrazila minivýprava SKP pod vedením Tomáše Kroužela st. již v pátek. Po oba závodní dny panovalo v Třinci téměř ideální počasí, i když s chladnějšími rány a vyššími, až nepříjemnými, odpoledními teplotami.

Jako první se z nymburských závodníků představila Justina Špringrová. Ta byla k účasti technickým delegátem vybrána dodatečně z pozice náhradnice, takže nepatřila k favoritkám a mohla pouze překvapit. Navíc si v Třinci odbývala svou "mistrovskou" premiéru. Její rozběh provázela značná nervozita na startu, když po druhém "ulitém" startu byla diskvalifikována soupeřka v dráze vedle Justiny. Ta tlak ustála, třetí start se vydařil a Justina doběhla pátá v novém osobním rekordu 8,00, který v konečném pořadí znamenal osmnáctou pozici. To se na první pohled může zdát jako neúspěch, ale uvědomíme-li si, že ve sprintérských disciplínách je tradičně největší konkurence, že Justina je v kategorii žactva první sezónu, že svým výkonem vytvořila nejen nový žákovský, ale i "absolutní" ženský oddílový rekord, je více než jasné, že Justina je ve svém věku velkou nadějí pro nymburský sprint.

Tomáš Kroužel letos prodělává komplikovanou sezónu. Vzhledem k tomu, že dosud nemá zcela vyhraněnou disciplínu, kombinuje přípravu na běhy na 800 metrů a na 200 metrů překážek, navíc během letní sezóny prodělal natržený hamstring, který ho na čas vyřadil z přípravy. Do prvního rozběhu na 800 metrů nastupoval s taktikou běžet "na čas". Na seběhu, sto metrů po startu, se sice dostal do mírné strkanice, ale bez vážnějších následků. Tomáš běžel celý závod dle dohody s trenérem dynamicky a výsledkem byl nový osobní rekord 2:12,31 a celkově šestnácté místo.

Přibližně hodinu po Tomovi, nastoupil na start běhu na 1500 metrů další z nymburských běžců, Daniel Marák. První kolo absolvovalo sedmnáctičlenné závodní pole víceméně pohromadě, potom se však rozdělilo na dvě skupiny. Po zbytek závodu se Dan držel v přední části druhé z nich. I když do posledního okruhu ještě dokázal zrychlit, finišoval jako dvanáctý v čase blížícímu se jeho osobnímu maximu 4:33,22. Podobně jako Justýna, i Dan bude v kategorii žactva působit ještě v příští sezóně, tak doufejme, že ještě neřekl poslední slovo...

Jediným startujícím z SKP Nymburk byla v nedělním programu Simona Hlaváčková. Ta se na MČR sice kvalifikovala z šestého místa letošních statistik, ale v posledních závodech nebyla v optimální formě, což ji na klidu před startem nepřidávalo. Při prvním pokusu však tříkilové náčiní dopadlo na metu 11,78 metru, což v té chvíli znamenalo průběžné třetí místo a uklidnění. Simona se tak mohla více soustředit na techniku, což se projevilo ve třetím pokusu, v kterém svůj výkon zlepšila na 12,03 a definitivně potvrdila postup do finálové osmičky. V něm se Simona poměrně technicky zdařilým pokusem ještě v pátém kole zlepšila na 12,28, za svým osobním maximem zaostala o 6 cm, celkově skončila pátá a dosáhla tak nejlepšího umístění z nymburských závodníků. Medaile tentokrát visely za metou třinácti metrů...

Všem závodníkům děkujeme za reprezentaci oddílu a přejeme hodně píle a tréninkového úsilí do dalších závodů.

Tomáš Kroužel st.

 

VÝSLEDKY

Fotografie naleznete na našem FB.